яна ад - начало
История

История на ЯНА АД

ЯНА ПАНАГЮРИЩЕ

Фабриката е създадена февруари 1923 г. – Първа българска хавлиена фабрика "Кръстьо Симеонов Бояджиев" като Командитно /акционерно/ дружество. Намиралa се е в центъра на града.

1930 г. е закупен първия механичен стан.

При национализацията 1947 г. се преименува  на "Оборище". Становете са 36.

На 8 декември 1949 е открито Панагюрското златно съкровище от братя Дейкови.  Два дена е било във витрината на завода, който по това време е бил в центъра на града.

След 1964 г. поради нарастващата нужда от хавлиени изделия в страната се увеличава производството. Становете вече са 120 броя. Още тогава фабриката работи и за износ – Англия, Дания, Русия, Германия.

През 1971 г. са закупени 50 автоматични стана. 

През 1980 г. е направен багрилен цех на мястото, където се намира в момента завода. Броя на становете достига 220.

През 1988 г е преместена и тъкачницата.

От 1998 г. фабриката е собственост на акционерно дружество "Яна" – Бургас, с което започва нов етап от развитието на завода.

За периода 1998 – 2013 г. изцяло е подновена енергийната инфраструктура. Закупено е най-модерно технологично оборудване.

През 2004 г. са закупени 4 жакардови стана "Dornier".

През 2006 г. са закупени  6 нищелкови стана "Picanol".

През 2010 са монтирани конфекционни автомати "Texpa".

Изграден е багрилен цех с изцяло ново оборудване от фирма "Thies" – Швейцария с полуавтоматична багрилна кухня.

Паровото стопанство минава на екологично биогориво /дървесни отпадъци/.

През 2013 г. становете вече са 12 нищелкови "Picanol" и 10 жакардови "Dornier". Капацитетът на завода е 250 тона хавлиени изделия месечно.

 

ЯНА ПЛЕВЕН

ЯНА АД Завод Плевен  предлага богат асортимент от плетива – дамски, мъжки и детски плетени изделия, както и одеяла и калъфки от 100 % памучни прежди. Разполагаме с най-съвременните машини и технологии. Основното предимство на нашия завод е вертикално интегрираната структура – собствено производство на памучни прежди и апретурен цех, позволяваща ни ежедневен контрол на всеки етап от производствения цикъл и осигуряваща винаги отлично качество. Благодарение на нашия дизайнерски екип ви предлагаме богато разнообразие от модели и цветове, които можете да разгледате в нашите фирмени магазини. 

История

Фабриката е създадена през 1930 г. под името „Саня“, през 1976 г. са закупени първите плетачни машини Textima – най-модерна технология за своето време.

От 1999 г. Заводът е собственост на акционерно дружество „ЯНА“. От тогава насам предприятиено се развива и модернизира непрекъснато. През 2000 г. са закупени плетачни машини Shima Seiki, 2002 г. е въведена нова система за омекотяване на водата. През 2009 г. е въведена енергоспестяваща система. Към момента в завод „ЯНА“ Плевен са заети над 2500 души.